Aardappel-prei soep

Aardappel-prei soep

Met truffelroom, aardappelkaantjes en bieslook

Aardappel-pre soep

Een klassieke Franse crème soep, die alle kanten op kan. Als voorgerecht, tussengerecht of zelfs als hoofdgerecht. Het recept hieronder is bedoeld als een tussengerecht en kan geserveerd worden in een glas. Voeg extra garnituur toe, zoals: gekookte krieltjes, gestoofde prei, doperwten, groene asperges, venkel en serveer met goed brood als een hoofdgerecht. 

Ingrediënten
Voor 6 personen, ong. 2 L

3 eetl olijfolie
(tip: 1 eetl gerookte olijfolie voor extra body)
1 st ui, gesnipperd
2 teen knoflook, gehakt
1 blaadje laurier
3 takjes tijm, geritst
2 st prei, alleen het lichte gedeelte, halve ringen gesneden
½ theel zout
½ glas witte wijn, 75 ml
2 st aardappel, geschild en in kleine stukjes gesneden
1 L groentebouillon, zie recept basic bouillon
200 ml (soja)room
½ eetl miso pasta
50 gr boter
witte peper 

Truffelroom
100 ml sojaroom voor opkloppen
15 gr truffel tapenade

Aardappelkaantjes
1 grote aardappel
olie om in te frituren

Garnering
½ bos bieslook, fijn gesneden

Bereiding

  1. Verwarm een soeppan op middelhoog vuur met 3 eetl olijfolie en bak de ui en knoflook hierin aan zonder te kleuren voor 2 minuten.

  2. Voeg 2 st prei, 3 takjes tijm, 1 blaadje laurier en ½ theel zout toe en stoof deze mee zonder te kleuren

  3. Wanneer het begint te bakken mag er een halve glas witte wijn bij en laat deze weg koken

  4. Voeg 1 L basic bouillon, 200 ml (soja)room en 2 st aardappel toe en breng aan de kook. Plaats een deksel op de pan en kook op rustig vuur voor 15 tot 20 minuten

  5. Kook als laatste een ½ eetl miso pasta, 50 gr boter en een snuf witte peper mee en pureer de soep in een blender helemaal glad. 

  6. Aardappelkaantjes: Snijd de aardappel in super kleine blokjes en was deze onder warm water. Laat uitlekken en droog op een theedoek. Verwarm een middelgrote pan op hoog vuur met 2 tot 3 cm (frituur)olie tot 160C. Zet een andere pan met een zeef erop klaar. Voeg de droge aardappelblokjes toe en bak deze tot ze volledig uitgebruist zijn. Houd met behulp van een vork de blokjes in beweging. Zodra ze krokant aanvoelen, giet dan de aardappelkaantjes op de zeef en vang de olie op. Laat de kaantjes goed uitlekken en zout deze na. Bewaar in een schaal met keukenpapier.  

  7. Truffelroom: klop 100 ml room, om op te kloppen, op en voeg als laatste 15 gr truffel tapenade toe. Er zit veel verschil in truffel tapenades, dus bepaal zelf hoe sterk de truffel smaak moet zijn.

Serveren
Giet de warme soep in een (wijn) glas, bedek de bovenkant met truffelroom en bestrooi deze met de aardappelkaantjes en bieslook     

Bewaren
De soep en truffelroom zijn afgedekt 3 dagen houdbaar in de koelkast. De soep is ook zeer geschikt om in te vriezen. De aardappelkaantjes zijn 3 dagen houdbaar in een afgesloten bakje. 

Rabarber Beta

Vragen? Mail naar hallo@rabarberrepublic.nl