Bao bun

Bao bun

Steam buns

Steam bun

Gestoomd broodje voor elk streetfood gerecht. Sticky tempeh, pulled jackfruit, 5 spices pulled oesterzwam of een mini burgertje. 

Ingrediënten
Voor 6 bao bun broodjes

250 gr tarwebloem + extra om te bestuiven
20 gr suiker
5 gr gist, gedroogd
½ theel zout
5 gr bakpoeder
50 ml (soja)melk
10 gr zonnebloemolie + extra voor bestrijken
100 ml water, lauw warm

Bereiding
Onderdeel van het webinar van 28 april. Bekijken

  1. Meng 5 gr gist met 100 ml lauw warm water in een klein kommetje.

  2. Meng 250 gr tarwebloem, 20 gr suiker, ½ theel zout en 5 gr bakpoeder in een ruime kom.

  3. Voeg hier het gist water, 10 gr zonnebloemolie en 25 ml sojamelk aan toe en kneed dit tot een samenhangend deeg.

  4. Haal het deeg uit de kom en kneed het voor 8 tot 10 minuten tot een soepel deeg op de werkbank. Deze stappen kunnen ook in een stand mixer met deeghaak. 

  5. Maak een strakke bol van het deeg en laat in de kom onder een vochtige theedoek voor minimaal 1 uur rijzen. Liefst op een warme plek. 

  6. Bestuif de werkbank met bloem en maak een lange rol van het deeg. Verdeel in 6 stukken en maak er strakke bolletjes van. 

  7. Knip 6 bakpapiertjes van ong 5 x 5 cm en 6 bakpapiertjes van 3 x 3 cm. Dit komt niet zo nauw.

  8. Rol elk bolletje uit in 1 richting tot een langwerpig ovaal. Strijk de bovenkant in met zonnebloemolie en leg hier het kleine bakpapiertje op en vouw dubbel. Het papiertje zorgt ervoor dat het broodje na het stomen nog open kan. Leg het broodje op het grotere papiertje. 

  9. Herhaal deze stap voor de overige broodjes. 

  10. Stoom de broodjes gaar in 8 minuten in bijvoorbeeld een stoommand. De grootte van de stoommand bepaald hoeveel broodjes er tegelijk gestoomd kunnen worden. 
    Tip: Stoom de broodjes voor en bewaar ze in een afgesloten bak tot gebruik, hierdoor blijven ze lekker vochtig.

  11. Warm de broodjes voor gebruik weer op in 3 minuten in de stoommand.   

Bewaren
De gestoomde broodjes zijn, goed afgesloten, 2 dagen houdbaar in de koelkast. Ze zijn ook zeer geschikt om in te vriezen.   

Boa Tempeh

Rabarber Beta

Vragen? Mail naar hallo@rabarberrepublic.nl