Biet risotto

Biet risotto

Aards en smokey

Risotto met rode biet

Er zijn twee manieren om risotto te maken, namelijk: de traditionele manier en de snelle/ luie manier. Het recept hieronder is gebaseerd op de snell/ luie methode.

De traditionele manier volgt het principe van de rijst blijven roeren en beetje bij beetje de rijst de bouillon laten opnemen. Door het roeren komt er zetmeel vrij van de rijst en dit geeft de risotto de binding/ romigheid. Met deze methode bestaat er wel de kans dat de korrel van de rijst tijdens het garen kapot geroerd kan worden en dit resulteert in een hele plakkerige en korrelige risotto.

Door alle bouillon er in een keer bij te doen en de rijst in een gesloten pan rustig te laten garen is kapot roeren niet mogelijk. Ook zal er een stuk minder zetmeel vrij komen die de risotto gaat binden. Dit geeft een minder gebonden eindresultaat waardoor de risotto minder zwaar aanvoelt.

Ingrediënten
Voor 4 personen

3 eetl olijfolie
1 flinke ui, gesnipperd
2 teen knoflook, gehakt
250 gr risotto rijst
½ glas witte wijn, 75 ml
250 ml bietensap, merk Zonnatura of Schulp
350 ml groente bouillon, recept basic bouillon
1 eetl sojasaus
1 eetl edelgist vlokken
50 gr boter
Peper en zout

Smokey pompoen
1 kleine pompoen
Gerookte paprikapoeder
Uien poeder
Knoflookpoeder
Peper en zout
Flinke scheut olijfolie

Extra
4 st bieten, rood en/of geel
1 zakje rucola sla
½ st venkel, dun gesneden
Geroosterde pecannoten of walnoten
Cashew parmesan, zie recept 

 

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 C stand hetelucht

  2. Schil 4 st bieten en snijd elk in 12 partjes. Bestrooi met peper, zout en olijfolie en leg in een ovenschaal of op een bakplaat met bakpapier. Bak deze in de oven voor 30 minuten beetgaar. 

  3. Was de pompoen en snijd boven en onderkant eraf. Snijd doormidden en haal de zaadjes eruit. Snijd de pompoen nu met schil in kleine blokjes en marineer met de gerookte paprikapoeder, ui poeder, knoflookpoeder, peper, zout en olijfolie. Bak deze ook in de oven op een bakplaat met bakpapier voor zo’n 30 minuten. 

  4. Verwarm in een ruime pan 3 eetl olijfolie en fruit hier 1 gesnipperde ui en 2 teen knoflook in aan. Deze mag niet kleuren!

  5. Bak de risotto rijst 1 minuut mee en blus deze af met een ½ glas witte wijn en laat dit weg koken.

  6. Giet 250 ml bietensap en 350 ml groentebouillon bij de rijst en breng dit rustig aan de kook. 

  7. Voeg 1 eetl sojasaus en 1 eetl edelgist vlokken toe en plaats een deksel op de pan. Kook de risotto op een laag vuurtje voor 17 minuten tot beetgaar. Af en toe even rustig roeren. 

  8. Maak de risotto af met 50 gr boter en breng op smaak met peper en zout. De risotto moet een beetje kunnen uitvloeien op het bord. Indien nodig extra groentebouillon toevoegen.

Serveren
Verdeel de risotto over 4 borden. Leg hier de geroosterde bieten, smokey pompoen, rucola sla, dun gesneden venkel en de pecannoten op. Zet de Cashew parmesan lekker op tafel.   

Bewaren
De risotto is afgedekt 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Rabarber Beta

Vragen? Mail naar hallo@rabarberrepublic.nl