Erwtensoep

Ingrediënten

350 gr spliterwten
1,5 L water
1 st ui, gesneden in 0,5 cm blokjes
2 st aardappelen, gesneden in 0,5 cm blokjes
½ st knolselderij, gesneden in 0,5 cm blokjes
2 kleine wortels, gesneden in 0,5 cm blokjes
3 stengels bleekselderij, gesneden in 0,5 cm blokjes
1 st prei, gesneden in 0,5 cm stukjes
2 bl laurier
Witte peper
Zout
4 eetl olijfolie, extra virgin
2 eetl gerookte olijfolie of 1 theel liquid smoke
2 eetl sojasaus
15 gr bladselderij, fijn gesneden

Bereiding

  1. Was de spliterwten met koud water tot het water helder begint te worden en laat de spliterwten uitlekken
  2. Zet de spliterwten op met 1,5 L water, het liefst in een pan met een dikke bodem en met deksel, en breng het aan de kook
  3. Wanneer het kookt het vuur laag draaien en zorg dat het zachtjes blijft koken. Schep het schuim van de spliterwten steeds uit de pan
  4. Leg de deksel op de pan en laat de spliterwten goed gaar worden. Controleer elke 10-15 minuten de spliterwten. Roeren met een garde helpt de spliterwten sneller te breken.
  5. Wanneer de spliterwten bijna stuk zijn voeg je de laurier en ui toe
  6. Als de erwtensoep mooi begint te binden en de spliterwten bijna niet meer zichtbaar zijn, dan mogen de blokjes groenten en aardappel erbij. Voeg nu ook flink peper en een snuf zout toe
  7. Als de groenten goed gaar zijn, breng dan de erwtensoep op smaak met de (gerookte) olijfolie, liquid smoke, sojasaus en de bladselderij.
  8. Evt. extra peper, zout, sojasaus of olijfolie toevoegen naar smaak

Tip! 
De klassieke erwtensoep zit boordevol ‘varkens’ vlees wat de soep weer extra vettig maakt, door olijfolie op het laatste toe te voegen zorg je ook voor een volle, romige erwtensoep. 

Rabarber Beta

Vragen? Mail naar hallo@rabarberrepublic.nl