Franse uiensoep

Franse uiensoep

Hartige bom!

Franse uiensoep

De key in dit recept zit hem in het karameliseren van de uien. Bak de uien egaal en karamel bruin en neem hier de tijd voor. De stappen erna om de soep af te maken nemen slecht 15 minuten in beslag. De uiensoep kan ook perfect met de Beefy bouillon gemaakt worden, als je dit doet laat dan de sojasaus in dit recept weg.

Ingrediënten
Voor 6 personen als voorgerecht

Uiensoep
50 gr olijfolie
500 gr uien, in halve ringen gesneden
2 teen knoflook, gehakt
1 theel zout
2 bl laurier
3 tak tijm, blaadjes eraf geritst
1 eetl tomatenpuree
1/2 glas Madeira
1 glas witte wijn
Peper uit de molen
1 L bouillon, zie recept basis bouillon
4 eetl sojasaus

Croutons
50 gr boter
50 gr tarwebloem
600 ml sojamelk, ongezoet
Snuf witte peper
Snufje kurkuma
1 theel zout
2 eetl edelgist vlokken
1/2 theel mosterdpoeder
1/2 theel appel cider azijn
10 gr ma.zena / tapioca zetmeel
6 of meer stukjes stokbrood
Gehakte peterselie

Bereiding uiensoep

  1. Verwarm een stoof/ soep pan met dikke bodem op medium hoog vuur

  2. Voeg 50 gr olijfolie, 500 gr gesneden uien, 2 teen gehakte knoflook, en 1 theel zout toe en bak de uien karamel bruin. Neem hier de tijd voor, dit kan zo’n 20 minuten in beslag nemen. Blijf met een pollepel de uien regelmatig omroeren en schraap zo nodig de aanbaksel van de bodem. Speel met het vuur, zodra het te hard gaat draai dan het vuur lager. De uien moeten egaal karamel bruin zijn.

  3. Voeg 2 bl laurier, 3 tak tijm, 1 eetl tomatenpuree en flink wat draaien peper toe en bak voor 2 minuten mee.

  4. Blus de pan af met 1 glas witte wijn en . glas Madeira en kook deze in voor de helft.

  5. Voeg 1 L bouillon en 4 eetl sojasaus toe en breng de soep aan de kook en laat nog 15 minuten rustig doortrekken.

Bereiding croutons

  1. Smelt 50 gr boter in een sauspan om medium vuur.
  2. Voeg 50 gr bloem toe en bak deze voor 3 minuten gaar met behulpvan een pollepel.
  3. Schenk 600 ml sojamelk in 3 delen toe, elke keer moet de saus gekookt hebben.
  4. Tussendoor mag er een snuf witte peper, snufje kurkuma, 1 theel zout, 2 eetl edelgist vlokken, . theel mosterdpoeder en . theel appel cider azijn bij.
  5. Meng 10 gr ma.zena met een beetje water en giet dit al roerende met een garde bij de ‘kaas’ saus en kook 1 minuut rustig door. Giet de ‘kaas’ saus in een bakje om af te koelen.
  6. Verwarm de oven voor op de grill/ gratineer stand.
  7. Smeer 6 stukjes stokbrood in met een eetlepel ‘kaas’ saus en gratineer deze voor onder de grill. Tip: de gegratineerde ‘kaas’ croutons kunnen perfect een paar uur voor het serveren gemaakt worden.
  8. Verdeel de warme uiensoep over 6 kommen en leg hier de voor gegratineerde stokbroodjes in en verwarm nogmaals onder de grill.
  9. Maak de uiensoep af met wat gehakte peterselie.

Bewaren
De uiensoep en de ‘kaas’ saus zijn afgedekt 3 dagen houdbaar in de
koelkast. Beide zijn ook zeer geschikt om in te vriezen. De ‘kaas’ saus na ontdooien wel weer opkoken.

Rabarber Beta

Vragen? Mail naar hallo@rabarberrepublic.nl