Nordic salad

Nordic salad

Een lust voor het oog

Nordic salad

Deze salade is een lust voor het oog. Vol met aardse smaken en verschillende texturen. Heerlijk met geroosterde bietjes, spelt, mierikswortel mayonaise en dille. Het mooist is het als de salade lekker veel verschillende componenten bevat. Als je niet alles op de dag zelf wilt maken kun je veel al een paar dagen van te voren bereiden. Maak er een mooie bord van!

Ingrediënten
Voor 4 personen

2 st rode biet
2 st gele biet
1 st chioggia biet
75 gr spelt graan
1 st citroen
2 st radijs
½ st venkel
1 zakje rucola sla of mesclun sla
2 st rijstvellen (voor verse vietnamese loempia’s)
Olie om in te frituren
olijfolie

Dille-olie
15 gr dille
100 ml zonnebloemolie

Compote
1 flinke ui, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, fijne blokjes gesneden
50 gr Elstar appel, fijne blokjes gesneden
25 gr kappertjes, grof gehakt
10 gr grove mosterd, Maille

Mierikswortel mayonaise
100 gr mayonaise, zie recept in de masterclass
30 gr mierikswortel, uit een potje
kneepje citroensap

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 C stand hetelucht

  2. Schil de gele bieten en snijd deze in 12 partjes. Plaats in een ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie, peper en zout. Rooster deze voor 30 minuten in de oven. Maak de bietjes af een goede azijn of wat citroensap. 

  3. Doe dit ook met de rode bieten.

  4. Kook de spelt in ruim water met een snufje zout voor 10 minuten tot deze gaar is. Giet de spelt af en laat goed uitwasemen. Breng de gekookte spelt op smaak met olijfolie, citroensap, peper en zout.

  5. Compote: verwarm 3 eetl olijfolie in een sauspan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze zonder te kleuren voor 2 minuten. Doe de bleekselderij en appel erbij samen met een snufje zout en stoof tot de bleekselderij gaar is. Maak de compote af met de kappertjes, grove mosterd en zwarte peper uit de molen. Bewaar de compote in een bakje. 

  6. Rijst crackers: Verwarm een frituur op 180 C. Knip de rijstvellen in stroken van 3 a 4 cm en bak deze 1 voor 1 in de hete olie. Dit gaat heel snel, dus houd een schaal met keukenpapier paraat om de rijst crackers op uit te lekken. Bestrooi met wat zout. 

  7. Dille olie: verwarm 100 ml zonnebloemolie tot 60 C in een sauspan en doe deze samen met de dille in een blender en draai tot een groene kruidenolie. Schenk de olie door een fijne zeef. De pulp wordt niet gebruikt. Bewaar de olie in een potje met deksel in de koelkast.

  8. Mierikswortel mayonaise: meng de mayonaise met de mierikswortel en breng op smaak met wat citroensap

  9. Snijd de radijsjes, venkel en chioggia biet in dunne plakjes. Steek de chioggia biet plakjes uit met een stekertje. Vlak voor het opdienen de biet en venkel aanmaken met wat olijfolie en citroensap. 

Bord opmaken
Leg 3 hoopjes gemarineerde spelt op het bord. Doe dit ook met de compote. Verdeel de geroosterde bieten over de borden. Leg speel de blaadjes rucola/ mesclun op het bord. Leg kleine druppels mierikswortel mayonaise tussen alle items door. Steek de plakjes chioggia biet, radijs en venkel in het gerecht. Drizzle lekker wat dille olie over de salade en maak het gerecht af met 3 stukjes rijstcracker.        

Bewaren
De geroosterde bieten, compote en gekookte spelt zijn afgedekt 3 dagen houdbaar in de koelkast. Mierikswortel mayonaise is 7 dagen houdbaar. Dille olie is 3 weken houdbaar in de koelkast.

Rabarber Beta

Vragen? Mail naar hallo@rabarberrepublic.nl