Smokey Cheddar

Smokey Cheddar

Nice and creamy

Smokey cheddar style cheese

Er zitten een aantal ingrediënten in dit recept die echt key zijn. Kokosolie geeft de cheese een extra vet mondgevoel. De caroteen in de wortelsap helpt enorm met de kleur van de kaas. Het kan ook zonder wortelsap, maar dan gaat de kleur meer naar belegen kaas. Het inmaakvocht van de jalapenos pepers geeft een bijzondere diepgang in de smaak, ook een lekker pitje. Citroenzuur geeft die frisheid die vooral zit in jonge kaas. Edelgist is al eerder besproken in de Masterclass, enorm belangrijk voor de rijpe ‘kaas’ smaak. En als laatste de tapioca zetmeel, deze geeft een draderig-starchy effect en mondgevoel. Te koop in elke toko. 

Ingrediënten
Voor ongeveer 400 gram

40 gr kokosolie, geurloos  
¼ theel knoflookpoeder (0,8 gr)                    
¼ theel uienpoeder (0,5 gr)                       
¼ theel mosterdpoeder (0,8 gr)              
5 gr zout                                                 
¼ theel witte peper (0,7 gr)               
½ theel gerookte paprikapoeder (1,2 gr)
¼ theel kurkuma (0,7 gr)        
20 gr tarwebloem                                
150 gr (haver)melk    
200 gr wortelsap
1 eetl Jalapenos vocht uit pot
0,3 gr citroenzuur, een ½ eetl appel cider azijn is ook een optie
3 eetl edelgist, (15 gr)                        
20 gr tapioca zetmeel of maizena
Scheutje water  

Bereiding

  1. Smelt 40 gr kokosolie in een kleine sauspan op middelhoog vuur.

  2. Voeg 20 gr tarwebloem toe en bak deze voor 1 minuut zachtjes mee.

  3. Bak alle kruiden & specerijen en zout kort mee.

  4. Schenk 150 gr (haver)melk, 200 gr wortelsap en 1 eetl jalapenos vocht erbij en breng dit al roerende rustig aan de kook.

  5. Voeg 0,3 gr citroenzuur en 3 eetl edelgist toe en kook dit even door.

  6. Meng 20 gr tapioca zetmeel met een scheutje water en voeg dit al roerende toe aan de pan en kook dit 1 minuut zachtjes door.

  7. Schenk de cheese saus in een platte schaal en laat afkoelen 

Bewaren
De cheddar style cheese sauce is afgedekt 3 dagen houdbaar in de koelkast. Dit recept kan ook ingevroren worden, echter zal het tijdens het ontdooien gaan schiften. Kook het weer even op en de cheese sauce is weer ready to go.

Rabarber S L

Vragen? Mail naar hallo@rabarberrepublic.nl