Smokey tofu bits

Smokey tofu bits

Just like bacon crumble

Smokey tofu bits

De marinade voor deze smokey tofu bits komt overeen met die van de crispy bacon strips. De granaatappel melasse zorgt voor een lekker zuurtje en samen met de rauwe biet voor een mooie kleur.

Ingrediënten
Voor ongeveer 250 gram

1 blok tofu, uitlekgewicht 325 gr (goed uitgeknepen is het 260 gram)
1 eetl rookmot
1 theel gerookte paprika poeder
½ eetl uienpoeder
½ theel knoflookpoeder
½ theel (gerookt) zout
¼ theel witte peper
1 eetl edelgist vlokken
1 eetl sojasaus
1 eetl ahornsiroop
1 eetl tomatenpuree
3 eetl (zonnebloem) olie
½ theel granaatappel melasse of appel cider azijn
1 eetl rauwe rode biet, fijn geraspt

Geen rookmot in huis? Een drupje liquid smoke geeft ook een rooksmaak  

Bereiding
Dit gerecht is onderdeel van het rook webinar

Optioneel: voor extra crunchy tofu bits het blok tofu eerst invriezen en dan weer ontdooien. Hierdoor laat de tofu meer vocht los en bakt het extra krokant.

  1. Breek de uitgeknepen tofu in 6 stukken en leg in een stoombloem
  2. Zet een pan met 1 eetl rookmot op hoog vuur, zodra dit begint te roken plaats dan de tofu in de pan en sluit af met een deksel. Draai na 20 sec het vuur uit en laat dit voor 10 minuten roken. Tip: Zet de pan buiten neer.
  3. Meng intussen alle overige ingrediënten tot een marinade.
  4. Verwarm de oven voor op 170 C stand hetelucht.
  5. Verkruimel de gerookte tofu in een ruime kom en meng hier de marinade door
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier/ matje en verspreid hier de gemarineerde tofu kruimels op en bak voor ong. 30 minuten. Elke 7 à 8 minuten de kruimels doorscheppen.  
  7. De smokey tofu bits kun je direct serveren, maar geven koud je gerecht ook een extra dimensie.   

Bewaren
De smokey tofu bits zijn afgedekt 3 dagen houdbaar in de koelkast. 

Serveertips
Op een boterham met avocado / tofu ‘eier’ salade / als topping in een salade / op de pannenkoek / burger topping / in een romige aardappelsalade /  topping op een soep 

 

 

Rabarber Beta

Vragen? Mail naar hallo@rabarberrepublic.nl