Baba ganoush

Baba ganoush

Roasted eggplant

Baba ganoush

Aubergine op zijn best! Door het blakeren, zwart roosteren, van de buitenkant van de aubergine, ontstaat er een smokey flavor. Dit wordt veelal gedaan boven een gaspit, maar op de houtskool bbq geeft dit een veel intensere smaak. Het gepofte vruchtvlees kan op verschillende manieren geserveerd worden; Lekker grof gehakt als een salade of wat fijner gedraaid als dip.

Ingrediënten
Voor ongeveer 250 gram

2 st aubergine
2 teen knoflook
1 eetl tahin, sesampasta
Snufje komijnpoeder
3 eetl olijfolie + extra
½ eetl granaatappel melasse of citroensap
Zwarte peper uit de molen
¼ theel zout
Optioneel: 1 eetl gerookte olijfolie

Bereiding
Dit gerecht is onderdeel van het falafel webinar

  1. Verwarm de oven voor op 220 C stand hetelucht

  2. Smeer de aubergines in met olijfolie en leg deze in een ovenschaal.

  3. Rooster de aubergines in de oven voor ong. 45 minuten. De aubergine zijn klaar als ze helemaal zacht aanvoelen. Tip: voor extra smaak is het lekker om de aubergines eerst te blakeren met een gasbrander, dit kan ook op een gaspit of bbq.  

  4. Rooster 2, ongepelde, knoflook tenen mee voor 15 minuten

  5. Laat de aubergines afkoelen en snijd het kroontje eraf, halveer in de lengte.

  6. Schraap het gare vruchtvlees uit de aubergine en schep dit op een zeef. Laat de aubergine uitlekken voor 15 minuten. Tip: Het lekvocht kun je gebruiken voor een dressing of lekker door de couscous. 

  7. Pel de gepofte knoflook tenen en doe alle ingrediënten in een keukenmachine. Draai tot de gewenste structuur. 

  8. Breng de baba ganoush evt extra op smaak met peper, zout, citroensap en (gerookte) olijfolie. 

Serveren
Top de baba ganoush met verse peterselie, olijfolie en granaatappelpitjes en serveer dit als bijgerecht of als dip op een feestje. Heerlijk met Libanees platbrood.    

Bewaren
De baba ganoush is afgedekt 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Variëren
Maak van de baba ganoush een crème door deze helemaal fijn te draaien met een keukenmachine of staafmixer. Super lekker als dip of als toevoeging in een voor- of hoofdgerecht. 

 

 

Rabarber Beta

Vragen? Mail naar hallo@rabarberrepublic.nl