Romige falafel

Romige falafel

Van gekookte kikkererwten

Romige falafel

We maken falafel op basis van gekookte kikkererwten. Deze zijn al gaar en moeten voor een goede bite, niet te lang gecutterd worden in de keukenmachine. Hierin is balans zeer belangrijk, niet te fijn en niet te grof.

Ingrediënten
Voor ongeveer 12 falafels van 25 gram 

1 blikje gekookte kikkererwten, 200 gram uitlek gewicht
1 st ui, 50 gr
1 teen knoflook
¼ theel zout
½ theel korianderpoeder
½ theel komijnpoeder
1 st citroenzestes
1 eetl witte sesamzaadjes
Zwarte peper uit de molen
½ bos koriander, 7 gr
½ bos peterselie, 7 gr
2 eetl (tarwe)bloem

Extra nodig: ruim olie om in te frituren

Bereiding
Dit gerecht is onderdeel van het falafel webinar

  1. Giet de gekookte kikkererwten af op een zeef, spoel kort af met koud water en laat goed uitlekken

  2. Snijd 1 st ui en 1 teen knoflook zeer fijn

  3. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pulse dit tot een grove, samenhangende tapenade. 

  4. Schep de falafel mix in een bakje en proef de mix. Breng evt extra op smaak met peper, zout en citroensap. Laat de falafel mix voor minimaal 30 minuten rusten in de koelkast

  5. Verwarm olie in een middelgrote pan tot 180 C, dit kan ook met een frituurpan  

  6. Vorm kleine hoge burgertjes van ongeveer 25 gram en bak deze voor 3 tot 3,5 minuut in de hete olie tot goudbruin en serveer. 

Serveren
Good old pitabroodje gevuld met falafel, sla, komkommer, tomaat, rode ui, knoflooksaus en pittige saus. Of als topping op een salade van quinoa, baba ganoush, ingemaakte wortel, radijsjes, granaatappelpitjes, sla, tomaatjes, paprika en afgemaakt met een knoflook-yoghurt saus  

Bewaren
Afgedekt 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Variëren
Je kunt de falafel natuurlijk ook anders kruiden, denk bijvoorbeeld aan: chili, (gerookte) paprika poeder, kaneel, kruidnagel, kerrie kruiden, verse munt, gemberpoeder etc.

 

 

Rabarber Beta

Vragen? Mail naar hallo@rabarberrepublic.nl