Traditionele falafel
Van gedroogde kikkererwten
De lekkerste en makkelijkste manier om falafel te maken. Zo word die niet voor niks gemaakt in het midden-oosten. We maken gebruik van gedroogde kikkererwten die we een nacht wellen.
Ingrediënten
Voor ongeveer 18 falafels van 25 gram
175 gr gedroogde kikkererwten
1 st ui, 70 gr
2 teen knoflook
½ theel bakpoeder
½ theel korianderpoeder
½ theel komijnpoeder
1 theel zout
Zwarte peper uit de molen
½ bos koriander, 7 gr
½ bos peterselie, 7 gr
2 eetl sesamzaadjes
Extra nodig: ruim olie om in te frituren
Bereiding
Dit gerecht is onderdeel van het falafel webinar
Doe de 175 gr gedroogde kikkererwten in een bak en zet deze ruim onder water. Sluit de bak af en laat de kikkererwten voor minimaal 8 uur wellen in de koelkast.
Giet de gewelde kikkererwten af op een zeef en laat uitlekken
Hak 1 st ui en 2 tenen knoflook grof
Doe alle ingrediënten, op de sesamzaadjes na, in een keukenmachine en draai tot een fijne tapenade.
Voeg 2 eetl sesamzaadjes toe en draai nogmaals door. Proef de mix en breng evt extra op smaak met peper en zout. Schep de falafel mix in een bak en laat voor minimaal 30 minuten rusten in de koelkast
Verwarm olie in een middelgrote pan tot 180 C, dit kan ook met een frituurpan
Vorm kleine hoge burgertjes van ongeveer 25 gram en bak deze voor 3 tot 3,5 minuut in de hete olie tot goudbruin en serveer
Serveren
Good old pitabroodje gevuld met falafel, sla, komkommer, tomaat, rode ui, knoflooksaus en pittige saus. Of als topping op een salade van quinoa, baba ganoush, ingemaakte wortel, radijsjes, granaatappelpitjes, sla, tomaatjes, paprika en afgemaakt met een knoflook-yoghurt saus
Bewaren
Afgedekt 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Variëren
Je kunt de falafel natuurlijk ook anders kruiden, denk bijvoorbeeld aan: chili, (gerookte) paprika poeder, kaneel, kruidnagel, kerrie kruiden, verse munt, gemberpoeder etc.
Rabarber Beta
Algemene voorwaarden Privacybeleid Kvk 61956538
Vragen? Mail naar hallo@rabarberrepublic.nl