Zonder zalm tartaar

Zonder Zalm Tartaar

Recept

Ingrediënten Zonder-Zalm

3 middelgrote wortelen, gewassen en ongeschild!
1,5 kg grof zeezout
2 eetl olijfolie
1 eetl citroensap
1 eetl Rookmot of 1 theel Liqued Smoke of gerookte olijfolie

Ingrediënten tartaar

300 gr Zonder Zalm, in ‘blokjes’ gesneden
2 eetl mayonaise (zie recept: basis mayo)
2 eetl kappertje, gehakt
2 kleine augurken, in blokjes gesneden
½ st rode ui, gesnipperd
5 takjes Dille, gesneden
1 theel Nori poeder, geroosterde nori vellen in de blender gemalen
citroensap
peper, zout en olijfolie

Mierikswortel mayonaise

150 gr Mayonaise (zie recept)
2 eetl Mierikswortel, uit een potje
Citroensap
zout

Bereiding

  1. Leg de wortelen in een oven schaal op een laagje zeezout en bedek ze met de rest van het zeezout. Ze moeten helemaal bedekt zijn. Het zout kan meerdere malen gebruikt worden.
  2. Gaar de wortelen in een voorverwarmde oven van 180 graden voor 1,5 uur
    Veeg het zout van de wortelen af en pel de wortelen schoon, dit gaat het gemakkelijkst als je de wortelen in de lengte in snijd.
  3. Pluk/ snijd de wortelen in lange tranches en doe deze in een (vuurvast) kommetje. 
  4. Verwarm een hoge pan met het rookmot tot dat deze begint te roken. Haal de pan van het vuur en plaats het kommetje met de Zonder Zalm tranches erin en sluit de pan af met een deksel. Rook voor 5 minuten.
  5. Marineer de gerookte Zonder Zalm met de olijfolie en citroensap voor minimaal 1 dag Mijn voorkeur gaat uit naar 2 dagen, wel na 1 dag even omscheppen.
  6. Meng alle ingrediënten voor de Zonder Zalm tartaar en breng opsmaak naar eigen inzicht. Evt extra olijfolie voor extra vettigheid.

Serveren

  • Lekker met toast en een frisse salade

Geen zin of tijd om te roken?

Zonder roken een rooksmaak? Dat kan. Gebruik olijfolie met een rooksmaak of voeg liquid smoke toe aan de marinade.

Plantaardige Zalm sandwich op basis van wortelen

Meer recepten, meer kennis en videos in onze Masterclass

Rabarber Beta

Vragen? Mail naar hallo@rabarberrepublic.nl